Praha Jeruzalém

Ministerský předseda Ehud Olmert vyjádřil v neděli během schůze vlády znepokojení nad upevňujícími se vztahy mezi palestinským prezidentem Mahmúdem Abbasem a Hamásem, vzhledem k tvorbě vlády národní jednoty.
Znepokojení v Izraeli pramení z toho, že taková vláda pak nebude akceptovat podmínky stanovené Čtyřkou a bude chtít přeskočit první část plánu Cestovní mapy, která obsahuje zničení teroristické infrastruktury na palestinských území.
Podle premiéra Olmerta zvyšuje Izrael snahy o dosažení praktického dialogu s Palestinci, což bude ale obtížně proveditelné, pokud Palestinci budou postupovat v rozporu s Cestovní  mapou a podmínkami stanovenými Čtyřkou o uznání vlády Hamásu.
Juval Diskin, šéf Šin Bet, během zasedání řekl, že srážky mezi Hamásem a Fatahem, které stály dvacet Palestinců život, mohou vést k vytvoření vlády národní jednoty. Podle Diskina již obě strany pracují na přípravě programu.
Diskin dále dodal, že s tím jak bude mezinárodní blokáda efektivnější, bude Hamás blíže přitahován k Íráncům, kteří této příležitosti využijí k financování a vycvičení teroristů.
Podle Diskina fungovala mezinárodní blokáda od vzniku vlády Hamásu efektivně. Nicméně od uklidnění situace v Gaze a otevření přechodu Rafah, je Hamás opět schopen pašovat do Gazy peníze. Nicméně je podle Diskina Hamás stále izolovaný. Nezískal mezinárodní legitimitu a až do vytvoření vlády národní jednoty je nepravděpodobné, že by USA nebo Evropa vládu Hamásu uznali.

15.01.2007 00:00 2