Praha Jeruzalém

OSN v neděli oznámila, že mezinárodní jednotky UNIFIL, které jsou rozmístěny v jižním Libanonu, dosáhly v předvečer nového roku počtu 11 083 vojáků. Součástí mnohonárodnostních jednotek jsou vojáci z 26 zemí, 9 167 tvoří pozemní jednotky, 1 777 námořnictvo.
Podle OSN vyslal arabský stát Katar kontingent o počtu 200 vojáků. Je to první skupina vojáků z arabské země a je to také poprvé, kdy Katar vyslal své vojáky do mírové mise.
Oficiální malajská zpravodajská agentura minulý týden oznámila., že vláda schválila nasazení malajského týmu o 360 členech, kteří 15. ledna odletí do jižního Libanonu a nastoupí službu v mírových jednotkách.
Jednotky UNIFIL pokračují v poskytování humanitární podpory místním obyvatelům, což zahrnuje i zdravotní a stomatologickou pomoc. Jen v minulém týdnu zástupci UNIFIL ošetřili zuby 55 Libanonců a poskytli zdravotní péči dalším 300 libanonským občanům.
Kromě humanitární práce jednotky pokračují v bezpečnostní práci, což obnáší i zneškodňování nevybuchlých výbušnin, které zůstaly po válce. Podle představitelů OSN jednotky v minulém týdnu zneškodnily 1 019 střel, granátů, tříštivých bomb, protitankových a protipěchotních min. Od příměří, které bylo uzavřeno 14. srpna, zneškodnily jednotky celkem 16 819 různých druhů munice.
Prohlášení izraelského ministerstva zahraničí v Jeruzalémě říká, „jsme potěšeni, že došlo k rozmístění mezinárodních jednotek UNIFIL v Libanonu podle plánu.“

01.01.2007 00:00 1