Praha Jeruzalém

Ministryně zahraničí, Tzipi Livniová, odletěla v neděli v noci na oficiální návštěvu jihovýchodní Asie, kde se setká s novým japonským premiérem, Shinzo Abem a premiérem Jižní Koreje, Han Myeong-Sookem. Během návštěvy dojde k podpisu deklarace o rozšíření diplomatických vztahů mezi Izraelem a Japonskem.
Jde o první návštěvu izraelského ministra zahraničí v Koreji. Návštěva se považuje za důležitou zejména kvůli zvolení nového generálního tajemníka OSN, Korejce Ban Ki-Moona.
Diskutována budou také témata politického procesu s Palestinci, íránská hrozba a situace v Libanonu. Očekává se, že Livniová pochválí a poděkuji svým hostitelům za podporu tří principů vytvořených Čtyřkou ohledně Hamásu.
Většinu své cesty věnuje Livniová propagaci ekonomické spolupráce a zvýšení obchodní spolupráce s těmito zeměmi. Během roku 2006, minimálně 300 izraelských společností obchodovalo se společnostmi v Jižní Koreji. Hlavní součástí programu bude otevření vývojových center korejských technologických gigantů LG a Samsung v Izraeli.
V Tokiu bude Livniová jednat o spolupráci s Japonskem v oblasti kosmického rozvoje a o zřízení přímé komerční letecké linky Tel Aviv – Tokio.

15.01.2007 00:00 7