Praha Jeruzalém

Ve svém ohnivém emocionálním proslovu popřel izraelský prezident Moše Kacav obvinění ze sexuálního útoku na čtyři zaměstnankyně a řekl, že by se dočasně vzdal svého postu pouze pokud bude oficiálně obviněn. „Nespáchal jsem žádný z činů, které jsou mi připisovány,“ řekl Kacav. „Zákon nevyžaduje, abych odstoupil. Státní zástupce to nevyžaduje. Nejsem připraven sklonit se před vydíráním.“ Zároveň však dodal: „Pokud se rozhodne (obžalovat mě), slibuji, že rezignuji.“
Kacav za své problémy obvinil média a dokonce označil televizní reportéra v publiku a oznámil mu, že by se měl za sebe stydět za způsobení skandálu. Kacav rovněž naznačil, že obvinění proti němu byla racionálně motivovaná, evropští židé mají prý spadeno na žida narozeného v Íránu. „Považoval jsem se za symbol všech těch, kteří nejou součástí elity, narozené se stříbrnou lžičkou v ústech… která věří, že pouze ona (elita) může reprezentovat lid Izraele,“ řekl.
Ministerský předseda Ehud Olmert vyzval Kacava k rezignaci poté, co generální prokurátor oznámil svůj záměr oficiálně obžalovat ze zločinů zneužití pravomoci, znásilnění, maření spravedlnosti, podvodu, sexuálního obtěžování a zneužití důvěry.
„Podle mě není pochyb o tom, že prezident nemůže pokračovat v plnění svých povinností a že musí opustit post prezidenta,“ řekl Olmert. „Je to smutný den pro stát Izrael.“
Většina Izraelců si myslí, že by Kacav měl rezignovat a ne pouze být dočasně sesazen z úřadu. Podle průzkumu veřejného mínění provedeném agenturou Yedioth Ahronoth a institutem Dahaf chce 71 procent obyvatel jeho okamžitý odchod.

25.01.2007 00:00 3