Praha Jeruzalém

Výzkumná zpráva o blízkovýchodní strategické rovnováze The Middle East Strategic Balance 2005-2006 informuje, že libanonská válka potvrdila strategické problémy a nestabilitu Izraele, poškodila odstrašující obraz Izraele a vyjevila slabiny v rozhodovacích procesech izraelské armády.
Posudek je dílem odborníků z Institutu blízkovýchodních strategických studií na Tel-avivské univerzitě. Podle nich se bezpečnost a stabilita na Blízkém východě za poslední rok zhoršila a to je dáno nedostatkem pokroku v palestinské oblasti, neúspěchem v boji proti světovému teroru a radikálnímu Islámu a selháním snahy Ameriky o stabilizaci situace v Iráku.
Situaci se pro své vlastní posílení snaží využít Sýrie a odborníci doporučují podrobně prozkoumat její postoj.
Výzkumná zpráva vyjadřuje pochyby o účinnosti sankcí proti Íránu, ale Izrael by se měl zdržet akcí proti němu, ačkoli má technické možnosti provést v Íránu zásah.
I přes rozhodnutí OSN nebyl omezen Hizballáh ve svém úsilí o vyzbrojení. Lze očekávat, že bude na severní hranici udržovat v krátkodobém horizontu klid, aby mohl posílit své pozice. Válka v Libanonu byla na straně přátel i nepřátel Izraele vnímána jako neúspěch odhalující zranitelnost Izraele nemajícího účinné řešení pro raketové útoky.
Podle jednoho z expertů, Giory Islanda, měla válka dva dalekosáhlé důsledky: zaprvé nyní arabské státy pochybují o síle Izraele a tak v budoucnu mohou podniknout kroky, které by před půlrokem nebyly myslitelné; zadruhé zklamání Spojených států a západních zemí z výsledku války může ovlivnit budoucí jednání související s bezpečností Izraele.

02.01.2007 00:00 1