Praha Jeruzalém

Palestinec, který zmařil sebevražedný útok v Izraeli, byl v pondělí zabit v Ramalláhu Brigádami mučedníků od Al-Aksa, militantním křídlem strany Fatah, předsedy Palestinské samosprávy Mahmúda Abbase.
„Kolaborant byl popraven poté, co se přiznal, že byl rekrutován 17. prosince 2002 Izraelci,“ stojí v prohlášení vydaném Brigádami mučedníků od Al-Aksa.
Organizace tvrdí, že byl muž instruován Šin Bet (bezpečnostní služba), aby vytvořil buňku patřící k Izzadin Kassam, ozbrojenému křídlu Hamasu, v oblasti okolo Džanínu.
Členové buňky byli později zatčeni nebo zabiti Izraelskou armádou. Jeden z nich byl zatčen 3. května 2003 kvůli podezření, že se chce pokusit spáchat sebevražedný útok v Izraeli.
Podle ozbrojenců z Fatahu se „kolaborant“ nedávno přestěhoval do Ramalláhu, kde byl pověřen aby sledoval pohyb členů Fatahu a Islámského džihádu. Byl chycen a obviněn z „kolaborace“ se Šin Bet.
Zdroje z Preventivní bezpečnostní služby řekly, že podezřelý „kolaborant“ pracoval mnoho let v Izraeli výměnou za peníze a mobilní telefon a vytvořil si styky se zločinci. Jeho hlavním úkolem bylo hlásit pohyb a rozmístění palestinských ozbrojenců, kteří odpalují rakety Kassám na Izrael.

14.02.2007 00:00 20