Praha Jeruzalém

Šai Dromi, farmář ze severního Negevu sedí ve vězení a čeká na soud za zastřelení beduínského vetřelce, který se dostal na jeho ranč.
Po mnoha střetech s Beduíny kteří kradli kusy ze stáda a vybavení farmy, se Dromi rozhodl vzít věci do svých rukou a chránit sebe a svou farmu. Začal spát v místnosti v salaši na pastvinách a když vetřelci vstoupili na pozemek, popadl svou pušku a střelil zloděje do nohou, aby nemohli utéct.
Jeden ze zlodějů, Khaled al-Atraš, se už vyhýbal i svému vlastnímu kmeni, poté co byl podezřelý z krádeže věcí jinému členovi kmene. Al-Atraš později svým zraněním podlehl.
Mladá generace beduínských mužů utvořila skupinky organizovaného zločinu a v noci vyhledávají oblasti židovských farem a rančů, kde kradou dobytek a zemědělské vybavení.
Podle místních farmářů nejsou zločiny motivovány pouze finančně. Izraelské a židovské organizace darují prostředky na výstavbu Negevu a Beduíni nechtějí vidět Negev osídlený Židy. Je tu boj o Negev, který nikdo nechce vidět. Beduíni se považují za původní obyvatele oblasti a jsou často podporováni skupinami pro ochranu lidských práv.
Když na místo dorazila policie, Šai Dromi prováděl na al-Atrašovi resuscitaci. Byl okamžitě zatčen a domů mohl jen když policie nařídila zopakování incidentu, jako součást vyšetřování.
„Když jsem byla informována o tom co se stalo, věděla jsem, co se bude dít. Byla jsem ale překvapena s jakou přísností k tomu přistupují,“ řekla Mira Dromi, Šaiova matka. „Řekli, že je nebezpečný, když se ale tou skutečnou záležitostí zde zdá být nemohoucnost vlády řešit místní situaci.“
Soud se bude případem zabývat 11. února.
„Stále to bude můj Izrael, za všech okolností. Ale nechápou to podstatné,“ říká Mira o svém synovi, pokud bude usvědčen. „Když za to musí zaplatit oběť, zločinci to brzy zkusí znovu.“

07.02.2007 00:00 2