Praha Jeruzalém

Izraelsko-ruský miliardář, obchodník Arkadi Gajdamak, doufá, že se mu podaří vytvořit koalici s vůdcem Likudu Benjaminem Netanjahuem a že vytvoří vlastní politickou stranu, která se bude soustřeďovat na sociální a ekonomická témata.
Podle různých průzkumů z tohoto týdne má Gajdamak šanci získat 25 křesel. Podle nových zpráv by se Gajdamakova strana případně sloučila s Likudem a novým premiérem by se stal Benjamin Netanjahu.
Podle pomocníků Arkadije Gajdamaka by se nová strana soustředila na zvýšení daní vysokopříjmovým skupinám a posílení sociálního systému.
Spojenectví Netanjahua a Gajdamaka začalo poté, kdy Gajdamak veřejně podpořil Netanjahua, jako nejlepšího kandidáta na post premiéra.
Gajdamak má silnou podporu u rusky mluvící populace Izraele, ale neomezuje svou kampaň pouze na ně. Doufá, že získá hlasy i mezi izraelskými Araby, Beduíny, Drúzy a ultraortodoxní komunitou.
Nová strana by mohla vyvinout tlak na ministra pro strategické záležitosti, Avigdora Liebermana, předsedu strany „Izrael, náš domov“, který získává hlasy také hlavně od nových ruských imigrantům, ale podle posledních průzkumů není mezi nimi tak populární jako Gajdamak.

20.02.2007 00:00 1