Praha Jeruzalém

Londýnské noviny Times podaly zprávu o tom, že v Libanonu místní obyvatelé zaznamenali zvýšenou aktivitu bojovníků Hizballáhu jižně od řeky Litani, kde podle všeho teroristická organizace buduje novou obrannou linii.
Šíitská organizace podle této zprávy buduje svou obranu v jižním Libanonu, v sektoru, který je pod kontrolou OSN, jako přípravu na případný konflikt s Izraelem. Boje mezi Izraelem a Hizballáhem minulé léto ukončila rezoluce OSN, jež nařídila, aby mírové jednotky držely Hizballáh mimo tuto oblast.
Ozbrojenci Hizballáhu nicméně střežili údolí a svahy severně od řeky Litani. Times také informovaly o tom, že půda křesťanů a Drúzů je skupována šíitskými obchodníky. Má se za to, že je tento krok namířen k vytvoření pásu šíitské populace jižně od řeky Litani, kde pak organizace může bezpečně operovat. Ali Tadžiddine, šíitský obchodník, který obchodoval s diamanty v západní Africe, skupuje pásy křesťanské a drúzské půdy, informoval deník Times.
„V jižním Libanonu již existuje stát Hizballáhu,“ řekl vůdce Drúzů Walid Jumblatt.
Reportér Times, Nicholas Blanford, řekl, že ho na cestě do jižního Libanonu zastavili dva ozbrojení příslušníci Hizballáhu s vysílačkou, oblečení v maskáčových uniformách, a zdvořile, ale pevně ho požádali o doklady. Řekli mu, že tato oblast je uzavřená.
„Máme důkazy, které jejich přítomnost v oblasti potvrzují. Vypadá to jako rozvoj toho, co tam bylo před válkou,“ citují Times západního diplomata.

26.02.2007 00:00 1