Praha Jeruzalém

Trojstranný summit za účasti USA, Izraele a Palestinské samosprávy skončil v pondělí s drobným pokrokem.
Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, premiér Ehud Olmert a předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbas neuzavřeli žádnou novou dohodu o řešení dvou států, ale slíbili, že v jednáních budou pokračovat.
I když vyhlídky na úspěch byly vzhledem k Abbasově ochotě vytvořit vládu národní jednoty s Hamásem, teroristickou organizací, která neuznává Izrael, malé, bylo to poprvé za posledních 6 let, kdy se tito tři představitelé sešli aby spolu jednali.
„Myslím, že opravdu hodnotné je, že se sešli a diskutovali,“ řekla Riceová. „Mohli jsme počkat než se vše usadí, ale to by mohlo vytvořit nové překážky a proto jsme se rozhodli, že by bylo dobré pokračovat.“
Olmert a Abbas se shodli na zachování otevřeného komunikačního kanálu, aby se zlepšil život Palestinců a zastavil se terorismus. Diskutovala se také možnost na rozšíření 3 měsíce trvajícího příměří v Pásmu Gazy, Judsku a Samaří.
I přes velkou kritiku ze strany Hamásu a palestinských představitelů, američtí představitelé smýšlejí opačně. Podle vysoký představitel ministerstva zahraničí byl summit  „nenahraditelnou příležitostí k pročištění ovzduší.“

20.02.2007 00:00 3