Praha Jeruzalém

Synagogy palební zónou teroristů
Ruiny dvou velkých synagog v Guš Katif, evakuovaných židovských osadách v Pásmu Gazy, se podle vysokého představitele teroristů z Pásma Gazy změnily ve vojenské základny používané palestinskými teroristy k odpalování raket na izraelská města a k výcviku k útokům proti židovskému státu.
Když se Izrael stahoval v srpnu 2005 z Pásma Gazy, zůstalo v Guš Katif 20 synagog. Izraelská vláda tehdy rozhodla, že se synagogy nebudou bourat.
Ihned po dokončení izraelského stažení z Gazy davy Palestinců většinu synagog zničily. Mezi nimi i dvě hlavní synagogy v Neve Dekalim, největší osadě patřící do bloku Guš Katif.
Před zraky televizních štábů z celého světa Palestinci vylámali hliníkové okenní rámy a kovové střešní konstrukce ze synagog v Neve Dekalim, které stály blízko sebe v centru města. Militanti vyvěsili na budovách palestinské vlajky a vlajky Hamásu, poté dav synagogy vypálil.
Abu Abir, mluvčí Palestinského hnutí odporu řekl, že oblast kde kdysi stály synagogy je nyní používána k odpalování raket na Izrael.
„Jsme hrdí na to, že jsme tato místa, obzvlášť tyto části jako synagogy, které byly dlouhou dobu symbolem okupace, přeměnily na vojenské základny a v místa palby proti sionistům a sionistickému uskupení,“ řekl Abu Abir.
„Osvobozená země zničených hnusných a nacistických osad (Guš Katif) je naše vlastnictví a máme právo dělat cokoli uznáme za vhodné v boji proti okupaci a pro všeobecné zájmy palestinského lidu,“ řekl vůdce Hnutí.
Hnutí je koalicí teroristických organizací působících v Pásmu Gazy a na Západním břehu, které jsou odpovědné za střelbu stovek raket z Gazy na blízká židovská města. Skupina je obviněna také z bombového útoku na americký konvoj v Gaze v roce 2003, při kterém byli zabiti tři američtí vládní dodavatelé.
Abu Abir dává vinu za znesvěcení synagog v Gaze židovskému státu když tvrdí, že rozhodnutí ponechat synagogy bylo součástí židovského spiknutí.
„Sionisté nechaly tyto takzvané synagogy proto, aby média měla patetický a tvrdý argument o tom, co jsme provedli se svatými místy chudáků sionistů. Izrael synagogy ponechal proto, aby svět viděl, jak je Palestinci ničí,“ řekl Abu Abir.
Vůdce teroristů tvrdí, že zničení synagog nebylo plánované, ale že se jednalo o spontánní výbuch „radosti“.
„Rabování a pálení synagog byla velká radost. Nebyl v tom úmysl je znesvětit, ale byla to součást velké radosti mladých mužů, když ničili vše, co by mohlo připomínat okupaci. Bylo to neplánované vyjádření radosti.“
Před stažení z Gazy nařídil Izraelský nejvyšší soud, že má armády synagogy zbourat. Mělo se tak stát kvůli tomu, aby nebyly znesvěceny stejně jako to již Palestinci udělali předtím s jinými svatými místy. Poté ale premiér Šaron, který byl proti demolici, dal možnost rozhodnutí vládě. Vláda se vyslovila proti demolici.
Izraelský vrchní rabín žádal nejvyšší soud aby zastavil demolici synagog, protože taková demolice je proti židovskému právu. Jak vysvětlil rabín Šear-Jašuv Kohen, člen vrchního rabinátu: „Podle židovského práva nesmí být synagoga zbourána dokud není postavena nová a i tehdy je toto téma velmi komplikované. Zde bývalí obyvatelé Gazy ještě nemají ani domov kde budou žít a nová synagoga postavena nebyla, takže demolice stávající není vůbec na pořadu dne.“
Bývalý obyvatel z Guš Katif, Dror Venunu, který se v synagogách denně modlil řekl, že je mu ze současné situace zle.
„Bolí mě z toho u srdce a je mi zle. V jakékoliv jiné části světa by tohle bylo nepřijatelné, ale kde jsou média? Kde je mezinárodní protest proti tomu, že se svaté místo používá jako místo pro teroristy?“

27.02.2007 00:00 14