Praha Jeruzalém

Nepokoje pokračují a jeruzalémský starosta Uri Lupolianski přistoupil na přerušení výstavby rampy vedoucí k bráně Mugrabi, jednomu ze vstupních míst na Chrámovou horu.
Palestinci se střetli s izraelskými bezpečnostními silami ve městě Hebron, devět lidí bylo zatčeno v sousedství arabského východního Jeruzaléma kvůli házení kamenů na policisty, izraelská auta a autobusy s cestujícími.
Arabský svět mluví hlasitě o výstavbě, egyptský poslanec ze strany prezidenta Mubaraka prohlásil, že na Izrael by neplatilo nic než atomová bomba.
„Ten zatracený Izrael se snaží zničit mešitu Al-Aksa,“ řekl Mohamed el-Katatny z Národní demokratické strany prezidenta Mubaraka. „Nic kromě atomové bomby, která by ho vymazala z existence, na Izrael nebude platit.“
Kromě házení kamenů došlo i k incidentům, při kterých byly na bezpečnostní jednotky házeny Molotovovy koktejly.
V Jeruzalémě a Nábulusu byly kameny napadeny autobusy, někteří cestující byli lehce zraněni.
Mezi tím izraelské úřady oznámily, že archeologové budou pokračovat v práci a hledat historické pozůstatky v okolí brány Mugrabi. Odkryty byly pozůstatky ummajovského paláce, který byl roku 749 zničen při zemětřesení. Komplex sloužil jako harém pro kalifovy manželky při návštěvě Jeruzaléma a umožňoval mu přímý přístup do mešity Al-Aksa.
Nalezen byl také vodovodní systém. Archeologové doufají, že v následujících měsících naleznou i původní římské cesty z období druhého chrámu, kdy vládl král Herodes.

14.02.2007 00:00 2