Praha Jeruzalém

Návrh nového zákona umožňujícího majitelům nemovitostí podniknout v sebeobraně akce proti osobám neoprávněně pronikajícím na jejich vlastnictví, aniž by za to byli stíháni prošel ve středu v Knessetu prvním čtením.
Návrh bývalého ministra zemědělství a poslance Likudu, Jisraela Kace, byl inspirován nedávným případem farmáře z jihu, který byl odsouzen za to, že zastřelil jednoho z dvojice zlodějů, kteří se k němu vloupali.
Incident rozdělil v Izraeli příznivce a odpůrce myšlenky zákonem chráněné sebeobrany na americký způsob. Podle příznivců si zloději dvakrát rozmyslí, než se někam budou vloupat. Podle lidskoprávních aktivistů jde o „licenci k zabíjení“ porušující práva zlodějů, kteří by měli být souzeni a nikoli popravováni na místě činu.
Poslanec Kac, který na podporu svého návrhu shromáždil podpisy stovky místních vůdců a starostů, prohlásil, že „Knesset říká občanům: věříme vašemu úsudku a dovolujeme vám chránit se před těmi, kdo pronikají do vašich domovů.“ A dál praví: „Podle současného zákona člověk nesmí prakticky a skutečně bránit svůj dům. Ani doma napadené ženy se nemohou automaticky bránit.“
Vláda se sice k tématu ještě nevyjádřila, nicméně nově jmenovaný ministr spravedlnosti Daniel Friedmann kritizuje stát za to, že selhává na poli potírání zákona a ochrany svých občanů.
Ministr bez portfeje, Jicchak Kohen, popsal návrh jako absurdní: „Co se stane, když se hladový chlapec bude vloupat do pekárny, aby se najedl chleba? Podle zákona je jeho rozsudkem smrt. To je absurdní.“
Při hlasování prošel návrh poměrem hlasů 37 proti 19.

16.02.2007 00:00 2