Praha Jeruzalém

Izraelští vojenští specialisté hlásí neustálý proud zbraní ze Sýrie libanonskému Hizballáhu navzdory přítomnosti mírových jednotek OSN. Dodávky jsou prováděny v noci a tak obcházejí kontrolu vojáků UNIFIL. V úterý to sdělili vicepremiérovi Šimonu Peresovi důstojníci ze Severního velitelství.
Peres navštívil hranici s Libanonem, aby se přesvědčil o možném vypuknutí regionálních střetů v blízké budoucnosti. Podle Peresova úsudku není potřeba hysterie, Hizballáh podle něj nenabral svou původní sílu. To je však v rozporu s tvrzením brigádního generála Jossiho Baidace z výzkumné divize vojenského zpravodajství. Podle něj se Hizballáh na předválečnou úroveň vrátil a dokonce se stává ještě mocnějším.
Ministr obrany Amir Perec při témže jednání řekl, že Hizballáh nezvýšil svou sílu, ale pouze svůj potenciál. Perec označil vyzbrojování Hizballáhu především za hrozbu pro samotný Libanon, zároveň vyjádřil přesvědčení, že současné jednotky OSN rozmístěné v Libanonu jsou mnohem efektivnější než jejich předchozí verze, nicméně UNIFIL podle něj také musí podniknout razantnější opatření pro zabránění pašování zbraní Hizballáhu.

21.02.2007 00:00 4