Praha Jeruzalém

Minimálně 6 lidí zemřelo a mnoho dalších se pohřešuje poté, co splašky a bahno zaplavily v úterý ráno beduínskou vesnici v Pásmu Gazy.
Nemocnice v Bejt Lahija oznámila, že mezi oběťmi je starší žena, roční dítě, tříleté dítě a 15letá dívka. Asi 15 dalších lidí bylo zraněno.
Beduínská vesnice Umm Naser byla zaplavena poté, co se hliněná hráz jímky zbortila. Podle Palestinců bylo 70% domů zatopeno splašky a podle obyvatel vesnice se stále 200 lidí z celkového počtu 3 000 pohřešuje.
Ministr obrany Amir Peretz instruoval armádu, aby poskytla Palestincům pomoc. Nařídil, aby se armáda připravila na případnou evakuaci zraněných do izraelských nemocnic.
Vysoký představitel armády nicméně potvrdil, že Palestinci o pomoc s evakuací zraněných nebo s dodávkou zdravotnických potřeb zatím nepožádali.
Ziad Abu Farieh, šéf vesnické rady, popsal scénu události jako „naše vlastní tsunami.“
Abu Issam, člen místní městské rady řekl, že „je to strašné neštěstí, které způsobilo kolaps systémů v celé vesnici. Vyzýváme  všechny instituce a organizace Palestinské samosprávy i mimo ni, aby urychleně pomohly. Stovky lidí budou na konci dne bez střechy nad hlavou.“
Záchranné týmy a ozbrojenci z Hamásu přijeli do oblasti hledat zasypané lidi. Většina obyvatel vesnice utekla nebo byli evakuováni. Mnoho rozzlobených Palestinců napadlo záchranné týmy a konvoj palestinského ministra vnitra Hani Al Kawasmiho.
Palestinský ministr životního prostředí, Dr. Jusuf Safia, ze zatopení obvinil Izrael. Podle Safii poskytlo Švédsko a EU Palestinské samosprávě finance na stavbu moderního odpadního systému, který bude odvádět svůj obsah do moře. Safia tvrdí, že Izrael pohrozil bombardováním stavebních dělníků a kalových čerpadel, pokud by byl projekt zahájen.
Muhammad Dahlan, člen palestinské legislativní rady řekl, že by beduínská vesnice měla být prohlášena za oblast se stavem ohrožení.
„Příčinami této události jsou izraelská okupace, bezpečnostní situace a pohrdání a nedostatek zájmu ze strany odpovědných osob.“
Palestinská samospráva a mezinárodní charitativní organizace zejména z EU se připravují na stavbu tábora pro obyvatele jejichž domovy byly zničeny.

27.03.2007 00:00 2