Praha Jeruzalém

Egypťané zabili během Jom Kippurské války v roce 1973 „desítky, ne-li stovky“ izraelských válečných zajatců. Tvrdí to experti, kteří v izraelském televizním dokumentu, který byl odvysílán v neděli, odpovídali na obvinění, že izraelská armáda zabila zajaté egyptské vojáky.
Izraelský televizní dokument ukázal specifické případy, ve kterých egyptská armáda zabila vojáky, kteří byli zajati nebo se vzdali.
Podle Channel 10 byl jejich dokument odpovědí na dokument o „Ruah Shaked“, podle kterého průzkumná jednotka Shaked zabila během šestidenní války v roce 1967 250 egyptských válečných zajatců. Nicméně tvůrce dokumentu, Ran Edelist, řekl, že záběry které ve filmu použil byly z bitvy mezi Izraelci a Palestinci a nikoliv egyptskými vojáky, jak bylo ve filmu řečeno. Egyptští představitelé, mezi nimi i prezident Hosni Mubarak, chtějí vyšetřování.
Během Jom Kippurské války byli Izraelci překvapeni na egyptské a syrské frontě. Tisíce vojáků bylo zajato, zraněno nebo zabito. Dokument stanice Channel 10 obsahuje záznam, na kterém mají být izraelští vojáci na Golanských výšinách a v Sinajské poušti se spoutanýma rukama za zády, kteří jsou následně zastřeleni.
„Vyšetřování postupu egyptské armády ve válkách proti Izraeli ukáže desítky, jestli ne stovky případů, kdy byli izraelští vojáci chladnokrevně Egypťany zvražděni,“ řekl Alon Ben-David.
Bývalý izraelský voják, Issachar Ben-Gavriel, řekl, že byl svědkem jednoho z takových incidentů. Vypověděl, že byl členem skupiny vojáků o 19ti mužích, kteří se vzdali u Suezského kanálu, v rukou drželi bílé vlajky. „Oni (Egypťani) je prostě zastřelili, 11 chlapců.“
Další se podělili o zkušenosti těch, kteří byli vyslýcháni, dokud při výslechu nezemřeli.

20.03.2007 00:00 10