Praha Jeruzalém

Izraelská armáda poprvé od listopadu loňského roku zasahovala v Pásmu Gazy, když ze vzduchu zaútočila na tříčlennou skupinu palestinských odpalovačů raket Kassám. Podle Palestinců byli při zásahu zraněni nejméně čtyři lidé, všichni údajně civilisté. Izrael již oznámil, že zásah neznamená obnovení strategie cíleného zabíjení teroristů.
Předtím bylo ve středu dopoledne na Izrael (oblast západního Negevu) vystřeleno sedm raket Kassám. Šest raket dopadlo do otevřeného prostoru a poškodilo zemědělské produkty, sedmá dopadla v blízkosti strategického podniku u Aškelonu. K odpovědnosti za raketovou palbu se přihlásily Brigády Al-Kuds, křídlo Islámského džihádu.
Podle této teroristické organizace měl být raketový útok reakcí na arabský summit v saudskoarabském Rijádu, který Islámský džihád nepřijímá, jelikož summit neuznal právo palestinských uprchlíků na návrat.
Od chvíle, kdy příměří mezi Izraelem a Palestinci vstoupilo v platnost, se izraelská armáda zdržela reakcí na pokračující  raketovou palbu, a to i když teroristy  viděla. Během tohoto období bylo odpáleno asi 185 raket a 152 z nich dopadlo na izraelské území.
Armáda podpořená v této otázce ministrem obrany Amirem Perecem sice požadovala možnost odpovědi na útoky, nicméně premiér Olmert rozhodl o pokračování politiky zdrženlivosti.

28.03.2007 00:00 1