Praha Jeruzalém

Po včerejším pochodu zůstalo v úterý ráno v osadě Homeš v Samaří asi 250 pravicových aktivistů. Izraelská armáda a policie se připravuje na evakuaci demonstrantů, kteří jsou na tomto místě nelegálně.
Izraelská armáda uzavřela všechny přístupové cesty do oblasti a společně s policií se rozhodovala, zda bude evakuace provedena v úterý nebo ve středu.
V pondělí ráno na místo bývalé samařské osady Homeš dorazilo téměř 2500 lidí, aby zde protestovali proti stažení jejích obyvatel v roce 2005. Většina z přítomných místo před setměním opustila a izraelská armáda jim poskytla přepravu do oblasti Tel Avivu.
Některé zdroje v pondělí říkaly, že očekávají, že na místě zůstane přes noc několik stovek aktivistů z tvrdého jádra, ale že budou v úterý ráno evakuováni. Na tuto operaci byly připraveny tři prapory vojáků a pohraniční policie.
„Nemáme zájem na tom, aby došlo k násilí,“ řekl vysoký důstojník. „Pokud ale sami neodejdou, budeme je muset odvézt násilím.“
„My zde nejsme ti násilní. To je policie a armáda – oni jsou ti, kteří budou udávat tón,“ varoval Boaz HaEtzni z Kiryat Arba.
V osadě nezůstaly po izraelském stažení kromě vodojemu žádné jiné budovy.

27.03.2007 00:00 10