Praha Jeruzalém

„Hirchsonova situace je složitá. Stále není jasné, co se s ním stane, až skončí všechna vyšetřování,“ řekli ve středu kolegové ministra fininancí Abrahama Hirchsona. Hirchsonova kancelář se zatím snaží udržet představu, že funguje beze změny, a oficiálním stanoviskem je stále tvrzení, že Hirchson nehodlá odstoupit.
Hirchson možná opravdu zůstane v úřadě, avšak politická jednání jsou v jeho straně Kadima již v plném proudu, aby byl vyměněn některým ze svých kolegů ze strany. Žhavým kandidátem na Hirchsonův post je Ronnie Bar. Dalším potenciálním kandidátem je ministr výstavby Meir Šítrit nebo bývalý ministr spravedlnosti Chaim Ramon, který dokázal ustát vlastní problémy se zákonem.
Premiér a zároveň předseda strany Kadima Ehud Olmert může také namísto politického jmenování zvolit profesionálního ekonoma v zájmu zachování stability trhu. Podle Omertových poradců by křeslo ministra financí neměla získat Strana práce, minimálně do té doby, dokud je Amir Perec jejím předsedou.
Hirchson byl vyslýchán v úterý kvůli podezření, že byl zapleten do zpronevěry fondů neziskové organizace a že v této souvislosti bral úplatky. V úterý večer také vyšlo najevo, že při zpáteční cestě z Polska v roce 1997 našli úředníci 250 000 USD v hotovosti ukryté v Hirchsonových zavazadlech. Tento incident nebyl předmětem úterního výslechu, ale bude se řešit později. Ohledně vyšetřované zpronevěry byl vyslýchán i Hirchsonův syn Ofer.
„Je si dobře vědom složité atmosféry, která byla vytvořena zprávami v médiích o jeho stíhání, ale věří, že bude zproštěn všech obvinění s vědomím, že je zcela nevinný, “ uvedl jeho asistent.

22.03.2007 00:00 2