Praha Jeruzalém

V sobotu – poprvé měsíc po zahájení rozhovorů o vytvoření vlády národní jednoty – došlo opět k přestřelkám mezi příslušníky soupeřících palestinských organizací Fatáh a Hamás. Ozbrojenci odpoledne postřelili člena studentského výboru za Fatáh v kampusu univerzity Al Quds napojené na Fatáh. O několik hodin dříve napadli střelci Fatáhu konvoj vezoucí ministra Hamásu.
V ranních sobotních hodinách zahájili ozbrojenci Mučednických brigád (křídlo Fatáhu) střelbu na velitelství palestinské bezpečnosti v Džanínu, kde se domáhali se nevyplacených mezd, které jim vláda slíbila, a vynutili si uzavření kanceláří. Ozbrojenci před svým pochodem k budově rozšířili letáky v nichž požadovali uzavření kanceláří. Vládní úředníci se jejich nařízení podřídili a opustili svá pracoviště.
Probíhající násilnosti podkopávají Abbásovo čtvrteční tvrzení, že bylo dosaženo 99 procentní shody v jednání o vládě národní jednoty (ačkoli ještě nebyl dohodnut s premiérem Ismaílem Haníjou, který měl být ministrem vnitra a kontrolovat mocné bezpečnostní služby). Síla soupeřících frakcí je v jednáních klíčovou otázkou. Největší překážkou dohodě o jednotné vládě je neshoda v otázce policejních sil Hamásu v Gaze.
Mezitím se však zdá, že Abbás zaměřuje svou poroznost spíše na vnější problémy. Vysoký palestinský vyjednavač Saíb Irikát v sobotu sdělil, že Abbás zamýšlí požadovat na Izraeli během nedělních jednání s premiérem Olmertem zastavení vojenských operací na Západním břehu.
Izrael sleduje vůči palestinským ozbrojencům v Pásku Gazy politiku umírněnosti, odmítá však přestat stíhat palestinské ozbrojené skupiny na Západním břehu. Abbás bude podle Irikáta chtít zdůraznit, že takový krok by posílil jeho šance na přesvědčení radikálních palestinských skupin k souhlasu s příměřím s Izraelem. Příměří s Izraelem odmítají Islámský džihád a Lidová fronta pro osvobození Palestiny.
Abbás se prý bude snažit přimět Olmerta k „vážným jednáním“ směřujícím ke konečné mírové dohodě mezi Izraelem a Palestinci. Izrael však odmítá jednat s vládou, která nechce uznat jeho existenci.

11.03.2007 00:00 1