Praha Jeruzalém

Významná americká instituce Massachusetts Institute of Technology (MIT) hodlá mobilizovat světovou inteligenci pro řešení izraelsko-palestinského konfliktu zvaním jednotlivců nebo týmů z kterékoli země k účasti na její soutěži „Spravedlivý Jeruzalém.? Cílem soutěže je najít cestu, jak Jeruzalém učinit „spravedlivým, mírovým a udržitelným? k roku 2050 tak, aby Izraelci i Palestinci mohli žít bok po boku v míru ve městě, které ti i oni považují za své hlavní město.
Přihlášky bude institut přijímat v období mezi 31. březnem a 31. prosincem a příští březen vyhlásí MIT výtěze. Dotazy ohledně účasti mezitím přicházely z palestinského města Ramalláh, z Izraele, Ekvádoru, Řecka a USA. MIT věří, že je schopen jako vědecká a technologická instituce přínést do problematiky neutrální pohled, jelikož věda pro něj stojí nad politikou.
Devítičlenná porota zahrnuje také palestinského vědce a bývalého náměstka primátora Jeruzaléma. Vítězové v pěti kategoriích získají každý pracovní místo v MIT v hodnotě 50.000 dolarů.

23.03.2007 00:00 2