Praha Jeruzalém

Po dlouhé noci vyjednávání s izraelskou armádou vyrazily v pondělí ráno desítky mladých osadníků na pochod k bývalé osadě Homeš v Samaří.
„Od návratu do Homeš nás nemůže nic odradit,“ řekl pro vojenské rádio Boaz Haetzeni, jeden z organizátorů pochodu.
Skupina plánuje strávit zde noc s konečným cílem získat zem zpět. Na pochod si s sebou zamýšlejí vzít nějaké zásoby, mají ale jen 48 hodin. „Potom bude zásobování uspořádanější. Je tu jádro třiceti rodin, které tam hodlají žít, zbytek je tu aby pomohl. Doufáme ale, že tu bude více než 5 000 lidí,“  řekl Haetzani.
Jossi Dagan, hlavní organizátor a bývalý obyvatel osady Sa-Nur, která byla evakuována současně s Homeš popřel, že by došlo k dhodě o znovuvystavění osady.
„Nedohodli jsme se s nikým,“ řekl Dagan. „Plánujeme tam jít a znovu vystavět naše domy. Pokud se nás pokusí vyhnat, možná uspějí, ale nakonec Homeš znovu postavíme a s  ním i všechna místa, která byla evakuována.“
Podle očekávání se má pochodu účastnit 2000 lidí.
Ministr obrany Amir Peretz řekl, že vláda nedovolí žádné „nelegální převeztí“ evakuovaných osad.
Haetzaniho cíl navrátit jako první Homeš je důležitý, třebaže tito osadníci doufají, že získají zpět všechny evakuované osady v Samaří.
„Cílem je „lšuv lkal yešuv“ (Návrat do každé osady). Říká se to tak na jedné samolepce a my to hodláme proměnit v realitu. Jednoho dne, který očividně není daleko, bude Izrael nucen převzít znovu Gazu a vrátit se do Guš Katif.
„Každý v Tel Avivu musí pochopit, že když se vrátíme do Homeš, nebudou na ně odtud létat rakety. Z Homeše je vidět Mount Hermon, Haifa, Tel Aviv i Ašdod.
„Je to ohromující výhled. Zároveň je ale také děsivé vidět ten potenciál možnost vládnout nad Izraelem. Je proto v zájmu každého v Tel Avivu abychom tu dnes uspěli.“

26.03.2007 00:00 5