Praha Jeruzalém

Izraelští vojáci objevili 10 protipěchotních min, které Syřané hodili v neděli odpoledne do Izraele. Na místo byli okamžitě vysláni ženisté, kteří miny zneškodnili.
Izraelská armády z incidentu viní syrskou vládu, i když miny do Izraele hodili syrští pastevci. Pastevci zřejmě vzali miny ze starého izraelského minového pole a hodili je přes plot na izraelsko-syrské hranici.
„Je to samozřejmě provokace, ale neznačí to zásadní vystupňování,“ řekl jeden z velitelů Severního velitelství, když poukazoval na počet incidentů se syrskými pastevci podél hranice.
Miny byly nalezeny na severu Golanských výšin při odpolední hlídce. Miny nebyly zamaskované a proto si armáda myslí, že ti kdo miny na místo umístili to udělali ve spěchu a snažili se rychle zmizet. „Syřané musí předejít tomuto  druhu incidentů, které mohou vést k vážnějším následkům,“ řekli představitelé armády.
Armáda plánuje důkladné prošetření incidentu a Izrael hodlá podat stížnost u OSN.
Podle představitelů obrany rozmisťuje syrská armáda navzdory omezením své vojáky podél hranice a má se za to, že Syřané budují objekty, které by mohly sloužit jako vojenské základny a skladiště zbraní.

05.03.2007 00:00 2