Praha Jeruzalém

Izraelci oslavují svátek Purim, který začal v sobotu večer. Svátek Purim je připomínkou osvobození Židů během perské nadvlády. Slaví se 14. Adaru podle příkazu Písma. Židé navštěvují synagogy po celé zemi a čtou knihu Ester. Příběh zázračného osvobození Židů, kteří byli roztroušeni ve 127 provinciích po celé perské říši, rozkládající se v 5. století před Kristem od Indie po Etiopii je zaznamenán právě v knize Ester. Bůh zázračně použil královnu židovského původu k intervenci u krále ve prospěch jejího lidu. Král totiž vydal příkaz, aby byli všichni Židé v celé říši vyvražděni. Nakonec celý příběh končí happyendem, Židé jsou osvobozeni a jejich úhlavní nepřítel Haman, který králův příkaz inicioval je nakonec popraven.

B

ěhem čtení tohoto příběhu v synagogách tropí posluchači povyk, jakmile se ozve Hamanovo jméno a naopak tleskají, kdykoliv je jmenovaná stateč Ester. Během svátku Purim se také připravuje speciální pečivoHamanovy ušiplně ovocem, ořechy nebo čokoládou.. Děti (a někdy i dospě) se oblékají do masek.

V

průběhu historie docházelo k mnoha pokusům vyhladit židovský národ a tyto tendence trvají až dodnes. Dnešní „Haman“íránský prezident Mahmúd Ahmadínedžádtaké perského původu se otevřeně přihlásil k plánu vymazat Izrael z mapy. Existuje řada důkazů, že Írán podporuje islámské teroristické skupiny jako Hizballáh, Hamas a další, zásobuje je zbraněmi a výbušninami a povzbuzuje je k bombovým a raketovým útokum proti Izraeli.

V

dobách, jako je tato se stává příběh neohrožené královny Ester Židům zdrojem velkého povzbuzení a dává jim ujiště o Boží suverenitě, dokonalém načasování a ochraně před těmi, kteří usilují o jejich zničení.

05.03.2007 00:00 6Zdroj: Redakce Israel.cz