Praha Jeruzalém

Arabská strana Balad v úterý nahradí svého stranického lídra Azmi Bišara za Saida Nafaa. Nafaa je drúz, který byl aktivní v posilování arabské národní identity. K tomuto nahrazení má dojít poté, co dosavadní předseda strany Azmi Bišara rezignoval. Svou rezignaci oznámil v neděli prostřednictvím izraelské ambasády v Egyptě.
„Se svými politickými aktivitami nepřestanu a stále zůstanu v kontaktu,“ řekl Bišara pro stanici Al-Jazeera po své rezignaci. „Od posledních voleb jsem měl nutkání rezignovat a věnovat více času psaní… Vždy jsem věřil, že jsem v Knessetu z povinnosti a ne z profese.“
Bišara, izraelský arabský nacionalista opustil začátkem měsíce zemi poté, co média na základě policejního vyšetřování informovala o jeho možném stíhání za vlastizradu. Strana řekla, že vyšetřování bylo zaměřeno na politické zničení Bišary a jeho umlčení prostřednictvím falešného obvinění.
I když Bišara plánuje návrat do Izraele, nebude to v brzké době, protože se obává dlouhého trestu a úplného zničení své veřejné image.
Hlavní obvinění proti Bišarovi zahrnuje poskytování informací nepříteli v době války, návštěvu nepřátelské země a nelegální převoz peněz do Izraele.
Bišara působil jako člen Knessetu 11 let, v roce 1995 založil stranu Balad a byl prvním arabským ministrem, který se pokusil v roce 1999 o získání křesla premiéra.

23.04.2007 00:00 3