Praha Jeruzalém

Palestinský premiér Ismail Hanija v pondělí řekl, že bývalý vůdce Fatahu na Západním Břehu, Marwan Barghouti, je na seznamu vězňů, jejichž propuštění Hamás požaduje při vzájemné výměně vězňů s Izraelem.
Hanija se tak vyjádřil na veřejném shromáždění v Gaze, kde tisíce lidí demonstrovalo za propuštění palestinských vězňů. Toto prohlášení je ale v rozporu s tím, které během víkendu učinil jeho zástupce, představitel Fatahu Azzam al- Ahmed, který řekl, že Hamás nepožaduje výměnou za uneseného vojáka Gilada Šalita propuštění Barghoutiho. Prohlášení Al-Ahmeda překvapilo mnoho lidí a to vzhledem ke slibům, které dávají představitelé Hamásu, mezi nimi i Khaled Mašál, Barghoutiho rodině.
Hanija během demonstrace, které se konala poblíž budovy Červeného kříže řekl, že „bojovník Barghouti je na seznamu a očekáváme jeho propuštění stejně jako propuštění všech palestinských vězňů vězněných v izraelských věznicích.“
Palestinský premiér zdůraznil, že všechny poznámky ohledně výměny vězňů musejí přestat. Poznamenal, že dohoda vstoupila do praktické fáze od okamžiku, kdy byl seznam předám prostřednictvím Egypta Izraeli.
„Každá země vyjádřila svůj názor na Šalita, ale kdo zná jména 11 000 palestinských vězňů sedících v izraelských věznicích?“ Ptal se Hanija během demonstrace. „Kdo se o nich aspoň zmínil? Kdo se zmínil o utrpení jejich rodin? Proč používat tyto dvojí standardy, když se mluví o humanitárních otázkách?“ Palestinský premiér také dodal, že Egypt bude i nadále vystupovat jako prostředník mezi Hamásem a Izraelem.
Seznam, který Hamás Izraeli zaslal obsahuje 1400 jmen, některé z uvedených osob mají „krev na rukách.“ Premiér Olmert naznačil, že bude přizpůsobivý, ale jasně řekl, že Barghouti, který si odpykává pět doživotních trestů za vraždy, nebude propuštěn.
Vysoce postavený zdroj v hnutí Fatah řekl, že hnutí neví jak se vypořádat s možností propuštění Barghoutiho, ke kterému by došlo díky Hamásu. Podle tohoto zdroje by Fatah viděl raději propuštění Barghoutiho jako izraelské gesto nebo jako součást všeobecné diplomatické dohody.
„Jsem obeznámen s tím, že jsou představitelé Fatahu, kteří si nepřejí návrat Barghoutiho do vedení hnutí, ale obáváme se hlavně toho, že Hamás díky této dohodě získá větší podporu, “ řekl.
„Pokud má izraelská vláda chytré lidi, bude Barghouti propuštěn a předán Abu Mazenovi (prezidentu Abbasovi) jako izraelské gesto vůči palestinskému prezidentovi, který i přes všechny izraelské sliby ještě neobdržel nic, co by palestinskému lidu pomohlo.“

16.04.2007 00:00 3