Praha Jeruzalém

Zástupce vůdce Hizballáhu v neděli prohlásil, že jednání s Izraelem o výměně vězňů, ve kterém jako prostředník působí OSN, jsou vedena ve vážném duchu, ale zatím nepřinesla výsledek.
Šejk Naim Kassem také zdůraznil, že dva izraelští vojáci, jejichž zajetí Hizballáhem minulé léto odstartovalo 34denní válku mezi Židovským státem a šíitskou organizací Hizballáh, budou propuštěni pouze výměnou za propuštění všech libanonských vězňů držených v Izraeli.
„Jednání jsou vedena vážně a až bude dosaženo dohody, bude to oznámeno. Souhlasili jsme totiž, že nebudeme zveřejňovat žádné detaily z jednání abychom zajistili jeho úspěch a abychom do drželi mimo politické a mediální vydírání,“ řekl Kassem.
Hizballáh zajal dva izraelské vojáky v přeshraničním útoku 12. července, což zažehlo boje mezi militantní organizací a izraelskými jednotkami. Rezoluce OSN o příměří, která 14. srpna ukončila válku, volá po bezpodmínečném propuštění těchto dvou vojáků.
Ve stejný den, kdy došlo k zajetí vojáků vůdce Hizballáhu, Hassan Nasrallah, na tiskové konferenci řekl, že oba vojáci budou propuštěni pouze výměnou za vězně držené v Izraeli.
Izrael nejprve výměnu vězňů odmítal a místo toho požadoval bezpodmínečné propuštění vojáků. Později akceptoval zprostředkovatelskou úlohu OSN v této otázce. O možné výměně vězňů mezi Hizballáhem a Izraelem jednal speciální vyslanec OSN, kterého v září jmenoval Kofi Annan.
Hizballáh neposkytl žádné informace o stavu vojáků, Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva, ani neposkytl žádný důkaz toho, že jsou stále ještě naživu. Kassem doufá, že nepřímé jednání mezi Hizballáhem a Izraelem skončí rychle a dobře, připomenul, že všichni libanonští vězni musejí být k každém případě propuštěni.
„Jsme tomuto sloganu oddáni bez ohledu na trpělivost a sebeobětování které podstupujeme. Jsme si jisti, že nám Izrael nakonec vyhoví,“ řekl. Kassem hovořil na shromáždění Hizballáhu v mešitě ve válkou zničeném jižním předměstí Bejrútu k příležitosti připomenutí 28 let, kdy je Samir Kuntar zadržován v Izraeli.
Kuntar si v Izraeli odpykává trest v délce 542 let za zabití tří Izraelců během útoku v roce 1979 a je jedním ze čtyř mužů, jejichž propuštění Hizballáh požaduje.
„Nemůže být jiné řešení otázky vězňů než rovnocenná výměna, kdy budou propuštěni naši vězni, v jejichž čele je Samir Kuntar,“ řekl Kassem a obdržel ohlasy od shromážděného davu, ve kterém byla také Kuntarova matka a členové rodiny.
Izrael říká, že Kuntara nepropustí dokud neobdrží informace o Ronu Aradovi, leteckém navigátorovi který se ztratil poté, co bylo jeho letadlo sestřeleno nad Libanonem v roce 1986. Jeho osud je neznámý.
K výměně vězňů mezi Izraelem a Hizballáhem již v minulosti došlo.
Během své návštěvy Libanonu, generální tajemník OSN, Ban Ki-moon, vyjádřil zklamání, že ještě nedošlo k žádnému pokroku vedoucímu k propuštění izraelských vojáků.

23.04.2007 00:00 3