Praha Jeruzalém

I přes nejrůznější mírové aktivity (Saúdský mírový plán apod.) se nechaly palestinské frakce, jako například Islámský džihád, slyšet, že nepřestanou s raketovými útoky na Izrael. V arabských médiích se objevilo několik zpráv, podle kterých se palestinský prezident Mahmúd Abbás dohodl s islámistickými skupinami, že raketové útoky ukončí. Náfiz Azzam, hlavní představitel Islámského džihádu v Pásmu Gazy, však uvedl, že o žádné takové dohodě neví.
„Islámský džihád žádnou takovou zprávu Abbásovi nesdělil,“ řekl. „S žádným příměřím nebudeme souhlasit, pokud nedostanem nic na oplátku.“
Mohammad al-Harazín, další představitel Islámského džihádu, řekl, že se pouze uskutečnilo setkání s bývalým palestinským ministerským předsedou Ahmadem Kurájou. Při setkání se hovořilo o roli Islámského džihádu v OOP a ne o odpalování raket.
Vůdci Hamásu ve středu navíc vyslovili hrozbu Izraeli. Chalíl Hajeh, vysoký politický představitel Hamásu v Gaze, znovu potvrdil postoj organizace „nikdy neopustit cestu odporu a džihádu“. Hajeh odmítl bezpečnostní setkání mezi palestinskými a izraelskými představiteli kvůli názoru, že bylo zorganizováno, aby „přivedlo Palestinu k zoufalství“.

20.04.2007 00:00 2