Praha Jeruzalém

Na internetové stránce Brigád Salaha Al-Dina, militantního křídla Výboru lidového odporu, bylo v pondělí v noci zveřejněno video, které ukazuje některé z členy jednotky, která unesla Gilada Šalita, jak trénují na operaci v Kerem Šalom.
Výboru lidového odporu je jednou z organizací, která se na únosu účastnila a nyní drží vojáka v zajetí.
Film ukazuje dva členy jednotky, kteří měli za úkol zaútočit na pozici izraelské armády a připravit půdu pro druhou buňku, která provedla únos. Členové jednotky představení na videu jsou vidět, jak trénují na operaci v písečných dunách v Pásmu Gazy. Operace je pojmenována jako „Úder za nepřátelskými liniemi.“ V průběhu videa jsou v pozadí slyšet muslimská zvolání „Allah Akbar“ (Bůh je velký).
Autor videa vysvětluje, že příprava trvala šest měsíců a zahrnovala i vykopání tunelu. Odhaluje, že operace se účastnilo pět aktivistů. „Jsou to bojovníci z našich nejlepších jednotek, rozděleni do jednotlivých buněk. Úkolem jedné z jednotek bylo vstoupit na základnu podzemním tunelem, jako by byli shozeni s padákem za nepřátelskými liniemi.
Další buňka vstoupila na místo, eliminovala všechny osoby v tancích a ustoupila s uneseným vojákem a při tom odpálila výbušninu na plotě, což jim umožnilo se z místa stáhnout i s ním,“ dodal.
Slibuje také palestinským vězňům v Izraeli, že unesený voják: „zůstane v naší vazbě dokud sionisté nesplní naše požadavky a vy nezískáte svou svobodu.“
Na videu jsou vidět dva Palestinci ze skupiny, kteří byli během operace zabiti, jak cvičí útok na opevnění a trénují střelbu. Na videu je vidět také Džamal Abu-Samhadana, vůdce Lidového výboru odporu, který byl izraelskou armádou zabit několik týdnů před únosem. Byl zabit při vstupu do tréninkového tábora organizace, který byl zřízen v jedné z evakuovaných židovských osad v Pásmu Gazy. V okamžiku kdy zemřel přišel podle organizace zkontrolovat společnou operaci Lidového výboru odporu a dalších organizací.

10.04.2007 00:00 3