Praha Jeruzalém

Palestinští ozbrojenci v pondělí ráno vypálili ze severní části Pásma Gazy směrem na Izrael raketu Kassám.
Raketa dopadla v otevřené oblasti v západním Negevu, severně od Pásma Gazy. Nejsou žádné zprávy o zrněních nebo škodách.
I přes příměří, které bylo vyhlášeno před více než čtyřmi měsíci, palestinští ozbrojenci pokračují ve střelbě raket Kassám na Izrael. Podle představitelů obrany bylo od dohody o příměří vypáleno na Izrael téměř 200 raket, více něž 150 z nich dopadlo na izraelské území.
Minulý týden, poprvé od uzavření příměří v listopadu 2006, zabránila izraelská armáda raketovému útoku tím, že zaznamenala útočníky krátce před pokusem o odpálení rakety.
Ministr obrany Amir Peretz v pondělí řekl, že Izrael nedovolí teroristickým organizacím v Pásmu Gazy aby i nadále posilovaly. Dodal také, že izraelská armáda má povolení zasáhnout jakoukoliv buňku, která odpaluje rakety Kassám.
Obrana státu se ale nepotýká pouze s raketami Kassám. Potýká se také s tím, co je očím skryto – teroristické organizace v Gaze se vyzbrojují lepšími zbraněmi a znalostmi, které získávají od Hizballáhu.
Během všech bezpečnostních diskuzí se neřeší, zda bude operace v Pásmu Gazy provedena, ale kdy a jak. „Každý říká, že nemůžeme nechat opakovat se situaci z jižního Libanonu. Nakonec si za svými slovy budeme muset stát.“

04.04.2007 00:00 12