Praha Jeruzalém

Šin Bet a Izraelská armáda zatkli 19 členů Hamásu ve městě Kalkilija, zabránili tak rozsáhlému teroristickému útoku. Členové Hamásu totiž plánovali odpálení auta napěchovaného 220 librami (téměř 100 kg) výbušniny v Tel Avivu.
Vyšetřování ukázalo, že sebevražedný útočník je držitelem izraelských dokladů, které získal na základě procesu sjednocování rodin. S autem se mu podařilo dostat se až do oblasti Tel Avivu, ale z neznámých důvodů neprovedl útok a vrátil se s autem do Kalkilije, kde bomba nedopatřením vybuchla.
„Odhalení tohoto kruhu ukazuje, že Hamás začíná ve způsobu provedení útoků posilovat,“ říká zdroj z bezpečnostních složek.
Po nedávném zatýkání členů Hamásu v Kalkiliji bylo jasné, že členové v tomto městě pracují na útoku proti Izraeli, který provedou, jak jen to bude možné. Zatýkání bylo provedeno ještě před svátkem Pesach, aby byla zajištěna bezpečnost během svátků. IDF a Šin Bet pokračují ve vyšetřování, aby se podařilo zabránit v další aktivitě teroristů.
Vyšetřování zatím ukázalo, že skupina kromě tohoto útoku plánovala ještě několik dalších útoků uvnitř Izraele.
Představitelé obrany uvedli, že útočníkovy izraelské doklady mu umožňovaly snadný vstup do země i odjezd, což mu umožňovalo sbírat informace v centrální oblasti, navíc skupina mohla využívat jeho auto s izraelskou poznávací značkou.
Monitorováním Hamásu se zjistilo, že od listopadu 2006 se organizace soustředí na znovuzískání síly vyzbrojením, tréninkem a přípravou útoků. Organizace se také soustředila na vylepšování schopností na Západním břehu a to s pomoc Íránu a Sýrie. Informace získané při vyšetřování ukázaly, že fáze získávání moci byla zakončena a pracuje se na zavádění do praxe, což zahrnuje také útoky v Izraeli. Podle informací také organizace plánuje v blízké budoucnosti provedení rozsáhlého útoku.
Kalkilija je vzhledem ke své krátké vzdálenosti k izraelským městům místo s velkou mobilitou a držitelé izraelských dokladů mohou vstupovat do města a opouštět ho volně. Představitelé obrany poukazují na to, že je to další případ, kdy teroristé využívají izraelských dokladů získaných prostřednictvím sjednocování rodin k tomu, aby spáchali teroristický útok, sbírali informace a převáželi teroristy.
Hamás, k němuž zatčení členové patřili, byl zapleten do několika vážných teroristických útoků, mezi nimi i útok před klubem Delfinarium v červnu 2001.

10.04.2007 00:00 2