Praha Jeruzalém

Izraelská sanitka v neděli večer přepravila osmidenní palestinské dítě z Pásma Gazy do nemocnice Sheba Medical Center v Tel Hašomeru. K tomuto humanitárnímu kroku došlo v jednom z nejtěžších dnů s ohledem na palbu raket Kassám na Izrael. Ve stejný den byl raketou zabit 36letý obyvatel Sderotu Ošri Oz.
Dítě trpí vrozenou srdeční vadou a bez patřičné léčby nepřežije. Bylo dopraveno na přechod Erez, kde na něj čekala izraelská sanitka a dítě v inkubátoru a napojené na umělou plicní ventilaci bylo převezeno do nemocnice.
„Převážíme pacienty z Pásma Gazy pod palbou denně,“ řekl Moše Vaknin, zástupce managera izraelské záchranky pro oblast Lachiš. „Minulý týden pokračovali naši záchranáři v ošetřování pacientů, zatímco na přechod Eretz dopadaly granáty. Během svátku Šavuot jsme i při ohrožení vlastních lidí převezli z Gazy v inkubátoru další dítě.“
Dítě je nyní hospitalizováno na jednotce intenzivní péče v dětské nemocnici Safra, která je součástí nemocnice Sheba Medical Center v Tel Hašomeru.
Podle Dr. Dudi Mišaliho, šéfa oddělení pediatrie a srdeční a hrudní chirurgie má dítě úplnou okluzi aorty. Jedná se o vážný defekt, který pokud nebude co nejdříve operován, bude mít za následek smrt dítěte. K operaci dojde pravděpodobně dnes a prognóza je dobrá.
Podle Dr. Mišaliho jsou na jeho oddělení každý týden přijaty při palestinské děti se srdeční vadou. „Denně jsme v telefonickém a faxovém kontaktu s lékaři v Gaze. Není tam žádný kardiochirurg a tak jsou všechny tyto děti převáženy a mnoho z nich je zde operováno.“
Palestinská samospráva obvykle hradí polovinu nákladů, druhá půlka bývá kryta ze sbírky pořádané nemocnicí.
„Naše péče se v posledních dnech nezměnila. Tato spolupráce již přežila obtížná období terorismu a bombových útoků,“ řekl Mišali a zdůraznil, že politika vždy zůstává mimo operační sál.

28.05.2007 00:00 1