Praha Jeruzalém

Jaderný inženýr Mohamed Sajid Saber, 35, obviněný Egyptem z předání tajných dokumentů izraelskému Mossadu překvapil soudní tribunál při zahájení přelíčení svým opěvováním Izraele pro jeho pokročilé technologie.
Saber měl podle žalobce prodat Mossadu tajné informace o egyptském nukleárním programu za 17.000 dolarů. Před soud však přišel Saber v dobré náladě, usmívající se a ukazující vítězná znamení před přítomnými médii.
„Neskrývám svůj obdiv Izraele … dosáhl velmi vysoké technologické a vědecké úrovně. Hledat prospěch z izraelské vědecké zdatnosti není hanbou nebo prohřeškem… Jsou velmi organizovanou a pragmatickou společností s jasnými cíli, ne jako chaotické společnosti,“ řekl Saber před soudem.
„Vůči izraelskému lidu necítím nepřátelství, proč bych měl? Fakt, že jsme s Izraelem vedli války neznamená, že budeme nepřáteli navěky,“ říká Saber, který Izrael nikdy nenavštívil.
Saberovy proizraelské proklamace byly natolik nezvyklé, že předsedající soudce Mohammed Reda Shwakat předvolal Sabera ke zvláštnímu čtyřhodinovému výslechu v přítomnosti čtyř obhájců.
Do aféry s únikem tajných informací mají být zapojeni také jeden Japonec a Ir, kteří jsou souzeni v nepřítomnosti. Izrael obvinění z využívání Sabera k práci pro Mossad odmítá. Podle slov mluvčího ministerstva zahraničí, Marka Rageva, se tato obvinění v egyptských médiích objevují příliš často. Saber, jemuž hrozí až 25 let vězení, byl zatčen po návratu z Hong Kongu, kde se podle obžaloby měl setkávat s agenty Mossadu.
Saber byl před rokem kontaktován zástupcem japonské nadnárodní společnosti, které dodal zastaralé a nehodnotné dokumenty o egyptských národních zájmech. Později, když začal cítit podezření vůči této firmě, informoval o svých akcích egyptské velvyslanectví v saudském Rijádu, kde od roku 2000 pracoval. Na základě těchto skutečností vyjádřil jeden z jeho obhájců přesvědčení o Saberově nevině.
Vztahy mezi Izraelem a Egyptem byly vždy přinejmenším chladné, a to i přesto, že Egypt byl první arabskou zemí, která s Izraelem podepsala v roce 1979 mírovou smlouvu. Egypt od té doby oznámil několik případů špionáže. V tom posledním byl usvědčen a na 15 let odsouzen  Kanaďan pocházející z Egypta.

16.05.2007 00:00 13