Praha Jeruzalém

„Pod rostoucí hrozbou války je stále větší zájem o pevné kryty, které je možné převážet a okamžitě použít. Starostové měst na severu Izraele a mnoha dalších měst v Izraeli zaslali dopisy se žádostí o kryty LifeShield, aby mohli obyvatelům svých měst poskytnout ochranu, kterou tak nutně potřebují. Doufáme, že budeme moci tyto potřeby včas splnit,“ řekl Shep Alster, spoluzakladatel Operace LifeShield.
Kampaň Operace LifeShield byla zahájena americkými Izraelci, Shepem Alstrem a Joshem Adlerem, kteří během druhé libanonské války a neustálých raketových útoků na oblasti blízko Pásma Gazy, rozpoznali okamžitou potřebu poskytnout obyvatelům těchto oblastí ochranu.
42 tun vážící protiraketový kryt, který se nazývá LifeShield, může být umístěn na veřejná místa, aby poskytl civilistům ochranu před raketovým útokem. Organizace má již připraveno 20 krytů k umístění blízko škol, hřišť, nemocnic, autobusových zastávek a nákupních center v osadách na severu a jihu Izraele. 12ti palcová ocel vyztužuje betonový protiletecký kryt, každý postavený podle technických podmínek Izraelské armády. Kryt poskytuje okamžitou ochranu proti raketovému útoku a může být přemístěn podle bezpečnostní potřeby.
„Cílem Operace LifeShield je zejména pomoci zachránit životy,“ řekl spoluzakladatel Josh Adler. „Každý kryt je schopen ochránit mnoho civilistů bez potřeby dodatečné ochrany. Zároveň také umožňuje těmto lidem vycházet ven, studovat, hrát si a vést normální život – vědí, že mají úkryt při ruce, kdykoliv uslyší varovné zvuky sirén.“
Čtyři kryty již byly darovány. Nacházejí se ve školce Kalanit ve Sderotu, nemocnici Ziv Medical Center v Safedu a ekologickém centru v Karmielu, které  slouží jako centrum pro kontrolu škod v případě útoku na chemickou továrnu v regionu.
„Velice vítáme tuto iniciativu jako životaschopné řešení, které přišlo v pro Sderot tak kritické době,“ řekl starosta Sderotu, Eli Mojal. „Právě včera dopadla raketa Kaťuša vedle školky, kde si denně hrají děti a žádný kryt tam není. Sedm lidí ze Sderotu, z toho tři děti, již bylo při raketových útocích zabito a kvůli nedostatku krytů se bojíme o životy dalších. Chtěli bychom vyjádřit naše hluboké díky všem šlechetným lidem, kteří přispěli k této naléhavé a dlouho očekávané věci.“

21.05.2007 00:00 4