Praha Jeruzalém

Sýrie provádí nejrozsáhleší vojenské přípravy podél své hranice s Izraelem od propuknutí jomkippurské války v roce 1973. Ve středu o tom informoval izraelský velvyslanec ve Spojených státech Salai Meridor. Meridor řekl, že Sýrie má řízené střely namířeny na každou část Izraele a syrské síly se rozmisťují poblíž Golanských výšin v takovém počtu, „jaký jsme neviděli od roku 1973“.
Na počátku týdne citoval izraelský denník Yediot Ahronot nejmenovaného „zahraničního experta“, který uvedl, že Sýrie vybudovala masivní podzemní „raketové město“, odkud je možné zasáhnout každé důležité centrum v Židovském státě. Stavba údajně obsahuje vyztužené betonové bunkry, ve kterých se nachází výrobní zařízení, vývojové laboratoře a velitelská stanoviště. To všechno je doplňkem k rozsáhlému bojovému arzenálu střel SCUD, které jsou vyzbrojené konvenčními a chemickými hlavicemi.
Ruští představitelé minulý měsíc varovali že špatné odhady Izraele nebo Sýrie mohou vést k vypuknutí války. Mnoho izraelských představitelů obrany má za to, že právě o to Damašek usiluje.
Meridor uvedl, že Izrael dělá všechno pro to, aby dal Sýrii najevo, že „nemáme žádné záměry zaútočit“.

03.05.2007 00:00 7