Praha Jeruzalém

Týden poté, co Hamás dobyl Fatáhem kontrolované vládní komplexy v Pásmu Gazy, se život ve městě Gaze vrací do normálu. Nicméně relativní klid, který se po týdnech střetů mezi znepřátelenými frakcemi vrací do ulic může být klamný. Klid je jediné, co nyní Gazané po vojenském převratu Hamásu mají. Na horizontu se však již začíná rýsovat humanitární krize.
Lidé nemají peníze a většina z nich žije ze dne na den. Podle obchodníka na místním trhu klesl prodej o 95 procent a to i po výrazném snížení ceny. Lidé sice mají klid od pouličních bojů, nicméně budoucnost nevidí příznivě, jelikož velká část populace závisí na zahraniční pomoci a dodávkách potravin, vody a energie z Izraele. Ve čtvrtek bylo do Gazy dopraveno přes Izrael 300 tun potravin z Jordánska.
Otázka, kterou si mnozí kladou zní, zda Izrael umožní Gazanům přesun na Západní břeh. Odtud totiž lze snadněji proniknout do Izraele a hledat si tam práci.
Izrael a Spojené státy se rozhodli uvolnit embargo uvalené na Palestinskou samosprávu po nástupu Hamásu k moci poté, co palestinský prezident Mahmúd Abbás rozpustil vládu národní jednoty a namísto ní určil dočasnou úřednickou vládu. Izrael také v pátek převedl 400 milionů dolarů získaných z daňových odpisů ve prospěch Palestinců, aby podpořil novou vládu.

22.06.2007 00:00 2