Praha Jeruzalém

Podle neověřených zpráv rozpustil palestinský prezident Mahmúd Abbás Národní bezpečnostní výbor v němž zasedali mimo jiných také vysoce postavení členové Hamásu včetně bývalého premiéra Ismáíla Haníji. Abbás se touto cestou snaží oslabit Hamás.
Marván Barghútí, mezi Palestinci oblíbený vůdce Fatáhu uvězněný v Izraeli za svou roli v druhé intifádě k několika doživotním trestům, odsoudil vojenský převrat Hamásu v Pásmu Gazy a vyjádřil podporu Abbásovi a vládě nového palestinského premiéra Saláma Fajáda.
Podle zdrojů v hnutí Fatáh plánuje Abbás zahájit vnitřní vyšetřování s cílem analyzovat události v Gaze, které vedly k ovládnutí Gazy Hamásem.
Fatáh se mezitím zaměřuje na instituce Hamásu na Západním břehu. Jeho muži v pondělí ráno vypálili dům předsedy Palestinské legislativní rady a člena Hamásu, Azíze Dweika. Předtím byl v Nábulusu zabit nejmenovaný člen Hamásu. Ozbrojenci Fatáhu také obsadili městské úřady a rady u Nábulusu a Džanínu. V těchto městech a také v Kalkíliji došlo podle Hamásu k únosu jeho členů ozbrojenci Fatáhu.
Podle Hamásu došlo v posledních dnech na Západním břehu ke 300 útokům na jeho příslušníky. 150 jich bylo uneseno nebo zatčeno, dva zabiti a desítky zraněny.
Prezident Abbás nařídil Mučednickým brigádám al-Aksá zastavit útoky na členy Hamásu.

18.06.2007 00:00 1