Praha Jeruzalém

Palestinští ozbrojenci, kteří přesně před rokem unesli izraelského vojáka v pondělí řekli, že je v dobrém zdravotním stavu a že je s ním zacházeno dobře. Hamás slíbil v den prvního výročí „překvapení“. Odhaduje se, že by tím „překvapením“ mohla být videonahrávka obsahující vzkaz od Šalita.
I přes tato tvrzení izraelská organizace pro lidská práva obvinila únosce Gilada Šalita z válečných zločinů, protože neumožnili Červenému kříži Śalita navštívit.
Ozbrojenci spojení s organizací Hamas unesli Šalita a dva další vojáky zabili, 25. června 2006, poté co se poblíž vojenské stanoviště prokopali tunelem z Gazy. Od té doby nebyl Šalit vidět ani od něj nejsou žádné zprávy.
„Šalit je naživu a je ve velmi dobrém stavu,“ řekl Abu Mudžahid, mluvčí Lidového výboru odporu, jedné ze tří na Hamas napojených skupin, které Šalita unesly. „Jeho zdravotní stav je dobrý a stabilní. Chováme se k němu podle našich náboženských příkazů o tom, jak se starat o válečné zajatce.“
Abu Mudžahid řekl, že Šalit nic nepotřebuje a dostává se mu té nejlepší péče. Ozbrojenci vyzvali Šalířovu rodinu, aby vyvíjela nátlak na izraelskou vládu, aby propustila palestinské vězně výměnou za Šalita. Šalířův otec Noam na nedělním pochodu za propuštění syna Gilada řekl, že vláda podle něj nedělá dost pro to, aby se jeho syn dostal domů.
Pokud chtějí Izraelci Šalitovo propuštění, měla by vláda souhlasit s propuštěním palestinských vězňů – žen, dětí, starých lidí, nemocných, vůdců organizací a lidí, kteří dostali vysoké tresty, řekl Abu Mudžáhid. Izrael v principu s výměnou vězňů souhlasil, neshoda panuje o celkovém počtu a osobách některých vězňů.
Mezitím obvinila izraelská organizace pro lidská práva, B’Tselem, ozbrojence, kteří drží Šalita, z válečných zločinů.
„Mezinárodní humanitární právo absolutně zakazuje braní a držení lidí silou proto, aby byl nepřítel donucen vyhovět některým požadavkům, zatímco únosci hrozí zabitím nebo ublížení na zdraví osobě, kterou unesli, pokud jejich požadavky nebudou splněny,“ říká organizace. „Kromě toho je braní rukojmích považováno za válečný zločin.“
Za zabezpečení Šalířova propuštění je zodpovědný Hamas, protože nyní kontroluje bezpečnostní situaci v Gaze, tvrdí organizace B’Tselem. Ozbrojenci držící vojáka porušili mezinárodní právo pak také tím, že neumožnili Červenému kříži jeho návštěvu.

25.06.2007 00:00 4