Praha Jeruzalém

Palestinští ozbrojenci v pondělí zaútočili granáty a střelbou na izraelské vojáky na přechodu Erez. Vojáci odpověděli střelbou. Minimálně jeden z Palestinců byl zabit, mnoho dalších bylo zraněno. Palestinské zdroje uvádějí, že všechny oběti byly zasaženy palestinskou střelbou. Během incidentu nebyl zraněn nikdo z izraelských vojáků.
Oběť tohoto incidentu byla identifikována jako Džihád al-Madhoun, aktivista hnutí Fatah, který byl Hamásem pronásledován a který byl také při tomto útoku očividně cílem.
Al-Madhoun přijel na přechod společně s desítkami dalších aktivistů Fatahu a stovkami jejich rodinných příslušníků, kteří doufají, že jim Izrael umožní přechod přes své území na Západní břeh.
Předběžné vyšetřování incidentu ukazuje, že se palestinští ozbrojenci dostali k přechodu z palestinské strany a začali střílet proti shromážděnému davu. Střelba ohrozila také izraelské vojáky a ti se proto rozhodli střelbu opětovat. Po incidentu se armáda vyjádřila, že vojáci odpoví na každou aktivitu, která je bude ohrožovat. „Nebudeme se plést do toho, co se odehrává na palestinské straně, pokud ale ozbrojenci začnou střílet na vojáky, nebudeme se rozpakovat střelbu opětovat,“ řekl představitel armády.
Na přechodu Erez i nadále převládá napětí. Shromáždilo se zde několik stovek Palestinců, kteří se pokoušejí uprchnout z Pásma Gazy. Ozbrojené složky Hamásu byly na přechodu přítomny a bránily jim v odchodu a okamžitě střílely.
Izraelská armáda zatím udržuje přechod uzavřený, výjimku tvoří humanitární důvody. Jednotky ale zvýšily ostrahu pro případ, že by se napětí mezi Palestinci přesměrovalo proti Izraeli.
Po dnešním incidentu bylo na místo povoláno osm sanitek záchranné služby. Sanitky čekaly v chráněných zónách, aby mohly pomoct při ošetřování palestinských zraněných. Izraelská armáda mohla zraněné vidět prostřednictvím bezpečnostních kamer nainstalovaných na přechodu.
V pondělí ráno ministr spravedlnosti, Daniel Friedman, řekl, že Izrael by měl umožnit obyvatelům Gazy uniknout před terorem Hamásu na palestinská území na Západním břehu. Izrael v sobotu umožnil desítkám vysokých představitelů Fatahu a jejich rodinám odchod z Gazy na Západní břeh. Mezi těmi, kteří tuto možnost využili byl i mluvčí Fatahu v Gaze, Tawfik Abu Khoussa a Maher Makdad. Dále pak velitel Národní bezpečnosti Džamal Kajed, generální tajemník Fatahu v Gaze Madžed Abu Šamala a skupina představitelů a důstojníků.
Po tomto oficiálním průchodu se do Izraele pokusili dostat také další civilisté, ale přechod byl opět uzavřen a vojáci stříleli do vzduchu.

18.06.2007 00:00 6