Praha Jeruzalém

Hamas v pondělí zveřejnil nahraný vzkaz od uneseného vojáka Gilada Šalita. Jedná se o první známku o tom, že mladý voják, který byl unesen přesně před rokem, ještě žije.
V nahrávce, která byla umístěna na stránky Hamasu, posílá Šalit vzkaz své rodině a říká, že jeho zdravotní stav se zhoršil. Vyjádřil také zklamání nad „nedostatkem zájmu“ izraelské vlády na jeho osudu.
„Mami a tati, sestro a bratře, kamarádi z armády. Zdravím vás ze svého vězení, všichni mi moc chybíte.“
„Strávil jsem ve vězení celý rok, můj zdravotní stav se stále zhoršuje a budu potřebovat dlouhodobou hospitalizaci. Lituji nedostatku zájmu na straně izraelské vlády a izraelské armády o můj případ a jejich odmítnutí vyhovět požadavkům Brigád Al-Kassám,“ říká.
Šalit byl zajat 25. června 2006 ozbrojenci Hamasu a dvěma spřátelenými skupinami, které prokopaly tunel z Gazy do Izraele. Vyjednávání o jeho propuštění zprostředkovávaná Egyptem opakovaně selhala a zkomplikovala se, když Hamas před dvěma týdny převzal kontrolu nad Pásmem Gazy.
Na nahrávce vyzývá Šalit izraelskou vládu, aby splnila požadavky Palestinců na širokou výměnu vězňů. „Tak jako já mám rodiče, matku a otce, tisíce palestinských vězňů mají matky a otce, kterým musejí být vráceni jejich synové,“ řekl.
„Velmi doufám v to, že má vláda ukáže více zájmu a splní požadavky mudžahedínů.“
Až do dnešního dne nebyla od Šalita žádná zpráva, i když se objevily informace o tom, že byl poslán dopis jeho rodině. Na internetové stránce se vzkazem se nehovoří o tom, kdy byl vzkaz nahrán. Nahrávka doprovázená fotografiemi Šalita a útoku z minulého roku se zdají být autentické. Nahrávka byla odvysílána také na televizním kanálu, který patří Hamasu.
Šalitův otec Noam poslouchal nahrávku na televizním kanálu Channel 2 a požádal stanici o opětovné přehrání, aby nahrávku mohla slyšet i Šalitova matka. Noam Šalit řekl, že se mu zdá, že prohlášení je vynucené.
„Zdá se mi, že je to jako s dopisem, který mu nadiktovali, a že neodráží jeho skutečný stav,“ řekl. „Chceme, aby ho viděl někdo nezávislý. Aby vyšetřil jeho fyzický a psychický stav a zjistil v jakých podmínkách je držen.“

25.06.2007 00:00 3