Praha Jeruzalém

Během posledních několika měsíců zatkla Šin Bet spolu s armádou členy Lidové fronty pro osvobození Palestiny jižně od Mt. Hebron. 12 členů teroristické buňky během výslechu řeklo, že byli přímo řízeni členy Lidové fronty pro osvobození Palestiny v Gaze a že připravili několik útoků v Izraeli, mezi nimi i útok na synagogu v Modi’in. Plánovali také únos amerických občanů na Západním břehu, které pak chtěli vyměnit za uvězněného generálního tajemníka Fronty, Ahmeda Saadata.
Šin Bet získala první vodítko v únoru, kdy zatkla člena Fronty, Ramzi Šaronu, který jmenoval další členy své teroristické buňky a který během výslechu řekl, že je v těsném kontaktu s vedoucími členy skupiny z Gazy. Ostatní členové podle něj měli v plánu vytvořit další buňky v Nábulusu a Džanínu a pověřili Šaronu vytvořením buňky v Hebronu.
Členové Fronty z Gazy ho později požádali, aby našel sebevražedného atentátníka pro útok na synagogu v Izraeli. Útok měl být odplatou za izraelské práce v Jeruzalémě (výstavba lávky u brány Mugrabi).
Šarona byl nelegálním dělníkem na stavbě blízko synagogy v Modi’in. Plánoval vyhodit budovu do vzduchu když byla prázdná a utéct do Ramalláhu. Vyšetřovatelům také řekl, že jako součást příprav na útok již synagogu prohledal.
Vyšetřování odhalilo, že se buňka Fronty pokusila před rokem unést amerického občana, ale muž se bránil a byl puštěn.
Teroristé plánovali provedení také dalšího útoku v Modi’in, dále pak i pobodání vojáků v Hebronu a střelbu proti nim.
„Aktivita této buňky nám ukazuje, že teroristé v Gaze stojí za terorem na Západním břehu,“ řekl představitel bezpečnosti.

19.06.2007 00:00 3