Praha Jeruzalém

Administrativa prezidenta Bushe připravuje pro Kongres žádost o schválení prodeje zbraní v hodnotě 20 miliard dolarů během příštích deseti let pro Saudskou Arábii a její sousedy. Zpráva vzbudila zájem Izraele a jeho amerických podporovatelů. Saudské Arábii, která podle některých amerických představitelů moc nepomáhá situaci v Iráku, se mají dostat pokročilé zbraně jako satelitem naváděné bomby a má být modernizována její výzbroj včetně stíhaček a nových námořních plavidel
Aby administrativa uklidnila Izrael, chce mu nabídnout vojenskou pomoc v hodnotě 30 miliard dolarů rovněž v průběhu desetiletí.
Informace o tomto záměru, který nemusí být Kongresem přijat, zveřejnil deník The New York Times. Ministerstvo zahraničí ani Bílý dům zprávu zatím nekomentovali a mluvčí Pentagonu nebyl k zastižení.
Záměrem této vojenské podpory má být podle deníku vyslání pozitivní zprávy pro umírněné Iráčany o tom, že USA stojí při sunnitech.
Američané přitom mají s ohledem na Izrael požádat Araby, aby ve smlouvě přijali omezení na velikost, dosah a skladování satelitně naváděných bomb (nemají být umístěny na základnách blízko území Izraele.
Kromě Saúdské Arábie mají získat zbraně a vybavení také Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar a Spojené Arabské Emiráty.

29.07.2007 00:00 4