Praha Jeruzalém

Vojenský průmysl Hamasu již označuje výbušné systémy pokládané podél cest a také rakety Kassám výrobními sériovými čísly. Tuto informaci poskytl italskému premiérovi Romanu Prodimu vysoký představitel vojenského zpravodajství při Prodiho pondělní návštěvě raketami ostřelovaného města Sderot na jihu Izraele.
Zdroje vojenského zpravodajství již předpokládají, že v Pásmu Gazy existuje opravdová „armáda Hamasu“, která čítá 7-10 000 vojáků, kteří jsou soustavně vyzbrojováni zbraněmi propašovanými Filadelfským koridorem.
„Šest kilometrů odtud je v Pásmu Gazy asi  800 000 lidí, kteří jsou pod kontrolou armády Hamasu. Cílem téhle armády je ublížil izraelským civilistům žijícím okolo Pásma Gazy,“ řekl představitel vojenské zpravodajské služby.
Podle zprávy, kterou obdržel italský premiér, bylo do Pásma Gazy za minulý rok propašováno Hamasu a ostatním militantním islámským organizacím asi 30 tun výbušnin a tisíce pušek a protitankových střel.
„Jakoby toto pašování z Egypta nebylo dostačující, Hamas vyvíjí vlastní vojenský průmysl, který funguje uvnitř soukromých domů. Zbraně tam vyrobené již mají i sériová čísla, což svědčí o vývoji tohoto vojenského průmyslu.“
Během své návštěvy Sderotu se Prodi třikrát nevěřícně zeptal starosty města, Eliho Mojala, „5000 Kassamů zasáhlo Sderot a okolí Gazy?“
„Je těžké vidět každodenní utrpení zdejších obyvatel. Je nemožné takhle žít,“ řekl italský premiér na své první návštěvě tohoto ostřelovaného jihoizralského města.
Stojí za zmínku, že od listopadu 2006, kdy příměří vstoupilo v Gaze v platnost, Izraelská armáda zastavila své operace na palestinském území a operace byly obnoveny až v současné době, většina z nich navíc do dvou kilometrů od hraničního plotu.
Představitel armády popsal proměnu Hamásu tak, že nyní připomíná Hizballah. Hierarchie, jasné rozdělení rolí, tréninkový systém, některé skupiny jsou odpovědné za pašování zbraní, jiné za přípravu výbušných zařízení, plánování sofistikovaných teroristických útoků ve snaze využít slabých míst izraelské armády, atd..
V případě pašování zbraní z Egypta do Gazy je tou nejvíce znepokojující věcí to, že představitelé organizace získávají znalosti mimo Pásmo Gazy, zejména v Teheránu. Pokračuje návrat „studentů“ do Gazy a předávání znalostí ostatním je klíčovou hrozbou, která nemůže být eliminována ani při rozsáhlé vojenské operaci v Gaze.
Jedním z důležitých úkolů je rozlišování mezi Gazou a Západním břehem kvůli obavám, že tito „učitelé“ přenesou informace přátelům v palestinských městech na Západním břehu.

10.07.2007 00:00 11