Praha Jeruzalém

Soud v Haifě v úterý obvinil 30letou obyvatelku severního Izraele z napomáhání nepřátelskému agentovi. Podle obvinění se izraelská Arabka spřátelila s členkou Hizballáhu v roce 2002, kdy studovala v Jordánsku. Agentka navštěvoval její pokoj, kde otevřeně vyjádřila svou podporu teroristickým útokům  proti Izraeli a snažila se přesvědčit obviněnou a její přátele, aby dobrovolně spáchali sebevražedný útok.
Obviněná zjistila, že žena je členkou organizace Hizballáh v roce 2003, kdy jí o svém spojení s Hizballáhem řekla a nabídla jí, aby se k nim také přidala. Pokud by vstoupila do Hizballáhu, bylo by jejím úkolem přenášet malé předměty – většinou mobilní telefony, CD – přes izraelskou hranici, kde by je předala místním agentům.
Obžalovaná v tomto bodě podle obžaloby nabídnu odmítla. Po svém návratu do Izraele byla agentkou kontaktována znovu, ale tentokrát souhlasila, že bude mít v držení a že převeze CDrom, i když věděla, že je agentka napojena na teroristickou organizaci.
Podle obvinění spolupracovala obžalovaná ještě dvakrát a začala projevovat aktivní zájem o svou budoucnost u Hizballáhu. Byla vyškolena ve způsobech, jak nebýt chycena a také v tom, jak získávat zpravodajské informace.
Obviněná byla zatčena Šin Bet na konci června a později doznala, že se do kontaktu s Hizballáhem dostala v Jordánsku.
Byla obviněna za vědomou pomoc nepřátelskému agentovi a za poskytování služeb nelegální organizaci.

24.07.2007 00:00 3