Praha Jeruzalém

Člen Knessetu, Benny Elon, v neděli napadl vládu premiéra Olmerta za to, jak snadno nalezla více než 100 milionů dolarů pro předsedu Palestinské samosprávy, Mahmúda Abbase, ale zároveň není schopna poskytnout Izraelcům lepší kryty pro případ další války.
Izraelská vláda v neděli schválila převod 118 milionů dolarů pro Abbase a jeho vládu poté, co se rozešli s vládnoucí organizací Hamas, která násilným způsobem převzala vládu nad Pásmem Gazy. Peníze jsou součástí pravidelných měsíčních tržeb z daní, které Izrael vybírá pro Palestinskou samosprávu, které byly ale vítězstvím Hamasu ve volbách zmrazeny.
Když bylo zřejmé, že Hamas po svém vítězství neumírní svou politiku, Elon a další pravicoví poslanci trvali na zmrazení financování ve prospěch Izraele.
V současnosti je jednou z hlavních potřeb renovace a výstavba dalších bombových krytů v severním Izraeli. Tento problém se projevil po loňské válce proti Hizballáhu. Vojenští experti předvídají další vojenský konflikt v druhé části letošního roku, pravděpodobně za účasti Sýrie.

02.07.2007 00:00 6