Praha Jeruzalém

Izrael si připomíná civilisty i vojáky zabité během druhé libanonské války v roce 2006. Státní vzpomínkový ceremoniál na 155 lidí z toho 119 vojáku se odehrál na Mount Herzl v Jeruzalémě. Přítomny byly rodiny obětí, vůdce opozice Benjamin Netanjahu, Micha Lindenstrauss, bývalý vrchní velitel armády Dan Haluc a vládní ministři.
„V našich rukou jsou připraveny meče, naše oči jsou otevřené a vyhlížení na horizont míru,“ řekl ministr obrany během ceremoniálu. „Je to test naší generace a tohle je náš úkol.“ Barak zdůraznil jednotu mezi oběťmi války – civilisty i vojáky:.
„Rakety Kaťuša si nevybíraly mezi vojáky a civilisty, Židy a Araby, vojáky pěších jednotek a dělníky na nádraží, řidičem tanku a řidičem soukromého auta, který jel domů.“
Ceremoniál zahájila Merav Amitai, vdova po seržant-majorovi Jaronu Amitaiovi, která zapálila svíčku. Jisrael Klausner, truchlící otec seržanta Ohada Klausnera, který byl zabit v boji v Bint Džbeil, recitoval Kadiš (modlitba za mrtvé).
Na pozadí akce byla kritika premiéra Olmerta kvůli tomu, že se na ceremoniál nedostavil. Svou účast neplánoval ani bývalý ministr obrany Amir Perec, prý proto, že „nebyl pozván“. Po zveřejnění této zprávy Perec oznámil, že změnil svůj názor a akce se zúčastní.
Součástí vzpomínky na oběti války byl „Pochod života“, který začal v pondělí ráno ceremoniálem v kibucu Kfar Gilad a prošel množstvím míst, která symbolizují druhou libanonskou válku. Například nádražím v Haifě, kde raketa Kaťuša zabila osm civilistů. Cesta života pak skončila v Jeruzalémě.
Truchlící rodiče vyzvali vládu a veřejnost, aby nečinili rozdíly mezi padlými vojáky a civilisty zabitými raketami Kaťuša.

02.07.2007 00:00 4