Praha Jeruzalém

Izraelská policie a bezpečnostní služba Šin Bet dopadly v Jeruzalémě 11 členů Hamásu. Zadržení, z nichž deset má izraelskou (modrou) identifikační kartu, získávali pod zástěrkou společenských a náboženských aktivit rekruty pro budoucí ozbrojené operace.
Hamás v předchozích letech tajně pracoval ve Východním Jeruzalémě s cílem posílit svou pozici v hlavním městě. Snažil se také získat podporu od palestinských obyvatel města, prezentovat se jako alternativa k izraelské vládě a rekrutovat co možná nejvíce mladých mužů.
Představitel Šin Bet sdělil, že se Hamás snaží využít skutečnosti, že Palestinci s modrými identifikačními kartami se mohou volně pohybovat po celém Izraeli. Dohled Šin Bet nad aktivitami Hamásu odhalil, že skupina poskytuje pomoc potřebným a provádí tajné aktivity v mešitách.
Islamistická skupina podle bezpečnostní služby také pracuje na získání kontroly nad komplexem Chrámové hory zahájením stavebních projektů v oblasti a pořádáním náboženského vyučování v přilehlých mešitách.
Během vyšetřování bylo odhaleno množství způsobů, jak Hamás dostával ze zahraničí peníze a z propašovaných peněz byla zabavena částka 94.000 dolarů. Za celou organizací byla centra Hamásu v zahraničí, zejména v Sýrii a Saudské Arábii. Jednotky při operaci v Jeruzalémě odhalily zapojené instituce Hamásu a shromáždila materiály, které umožní postavit dotyčné instituce mimo zákon.
Prominentním zatčeným je obchodník Amin Sweeni, 47, který byl za aktivity Hamásu v Jeruzalémě odpovědný a také byl zapojený do finančních převodů.
Kancelář státního žalobce bude podle očekávání požadovat obžalobu zatčených kvůli členství v teroristické organizaci. Ačkoli zatčení nebyly podle Šin Bet aktivisty zapojenými do teroristických akcí (použití zbraní či výbušných pásů), vytvořili infrastrukturu, kterou byli odhodláni použít. V budoucnu by pak mohli v Izraeli zasadit tvrdý úder.

02.07.2007 00:00 2