Praha Jeruzalém

Izraelská armáda operující asi jeden kilometr hluboko v Pásmu Gazy se střetla s palestinskými ozbrojenci poblíž utečeneckého tábora al-Maghazi. Armáda zabila nejméně osm členů Hamásu. Dva izraelští vojáci byli zraněni protitankovou střelou, kterou ozbrojenci (údajně z Brigád al-Kuds, ozbrojeného křídla Islámského džihádu) vypálili na buldozer.
Palestinské zdroje oznámili, že komando, které obklíčilo a dobylo několik budov v táborech al-Maghazi a al-Burejdž, patří k izraelským elitním jednotkám (šlo o jednotky Givati a obrněné jednotky). Jeden z mužů, které vojáci zabili, je místní velitel Brigád Izz al-Dína al-Kássama (vojenské křídlo Hamásu), Muhammad Siam.
Cílem operací jsou podle armády tunely sloužící k pašování zbraní, hledání zbraní a přivedení členů palestinských skupin k výslechu. Armáda tyto operace považuje za defenzivní a nikoli ofenzivní – jsou reakcí na předchozí aktivity palestinských teroristů v Pásmu Gazy. Takovéto operace obvykle trvají 12 až 24 hodin a jednotky po jejich skončení opouštějí palestinská teritoria. V sobotu bylo v téže oblasti zabito sedm ozbrojenců. Ti se podle palestinských zdrojů nedávno účastnili pod hlavičkou Islámského džihádu teroristického útoku na přechod Kissufim.
Během středeční noci izraelští vojáci zatkli na Západním břehu 13 hledaných Palestinců. Šlo o členy Hamásu nebo Islámského džihádu.

05.07.2007 00:00