Praha Jeruzalém

Premiér Olmert a předseda Palestinské samosprávy Abbas se na pondělním setkání shodli na pátečním propuštění 250 palestinských vězňů.
Olmert se s Abbasem setkal ve své rezidenci v Jeruzalémě, aby se pokusili o výraznější pokrok ve vztazích mezi Izraelem a tím co zbylo z Palestinské samosprávy na Západním břehu po převzetí moci nad Gazou hnutím Hamas. Diskutovali také o izraelských gestech vůči Palestincům a shodli se, že k propuštění vězňů dojde již tento víkend.
Očekává se, že zvláštní ministerský výbor vedený Olmertem v úterý schválí seznam vězňů, z nichž většina jsou členové hnutí Fatah. Žádný z vězňů na seznamu ale nemá „na rukách krev“, což znamená, že nebyl přímo odpovědný za smrt Izraelců.
Okamžitě poté co bude seznam odsouhlasen, bude zveřejněn na zvláštní internetové stránce. Následně, pokud nebude žádný odpor, budou vězni v pátek dopraveni na několik vojenských kontrolních stanovišť na palestinských území.
Členové Olmertova doprovodu se mezitím snažili význam izraelských gest dobré vůle snížit. Gesta jsou vypočítaným rizikem ne riskantní vypočítavostí,“ řekl vysoký představitel Olmertovy kanceláře v odpovědi na otázku o vzrůstající kritice premiérova rozhodnutí. Mnoho ministrů v Olmertově vládě se totiž nyní hlasitě ozývá proti těmto gestům. Jedním z nich je i Avigdor Lieberman. „Musíme se dívat za Abbase, směrem k budoucím vládám, dalším generacím, v teritoriích. Jmenujte jedinou věc, kterou se Abbas zasloužil o taková velká gesta. Zatkl hledané osoby? Vybral zbraně? Bojoval proti terorismu? Nemůžete posílit nulu, vždycky zůstane jen nulou.“
Olmert je ale rozhodnutý tato gesta vůči Palestincům učinit. „Izrael má jasný zájem na posílení Palestinské samosprávy vedené Abbasem. Potřebuje získat podporu palestinského lidu. Kroky o kterých hovoříme mají velký potenciál posílit Abbase bez toho, aby Izrael riskoval svou bezpečnost,“ řekli poradci v Olmerotvě kanceláři.

16.07.2007 00:00 1