Praha Jeruzalém

„Zničili jsme plán na vytvoření „Velkého Izraele. Stále máme co na práci, ale většinu tohoto plánu jsme zničili,“ řekl v pondělí vůdce hnutí Hizballah, Hassan Nasrallah. Ve svém rozhovoru pro televizní stanici al-Jazeera dále řekl, že Hizballah má zbraně, které jsou schopny zasáhnout každý kout Izraele. Hovořil také o únosu dvou izraelských vojáků, který byl podle něj dopředu dobře naplánován. „Naši bratři obhlíželi místo operace aspoň tři měsíce. Izraelci nás nezpozorovali. Mnoho civilních aut projelo oblastí, ale my nechtěli zranit nebo unést civilisty,“ řekl Nasrallah.
Právě únos dvou izraelských vojáků, Eldada Regeva a Ehuda Goldwassera, ke kterému došlo 12. července, přimělo Izrael k vyhlášení války Hizballáhu. Nasrallah prý také na operaci dohlížel z velitelství Hizballahu v Dahija v Bejrútu, které pak bylo z větší části při izraelských náletech zničeno.
Nasrallah dále popřel tvrzení francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera, že jsou unesení vojáci naživu. Kouchner učinil poznámky v tomto směru před dvěma týdny na Francií sponzorovaných rozhovorech 14ti vůdců libanonských frakcí. „Ta zpráva je nepravdivá. Francouzský ministr zahraničí neřekl, že jsme mu řekli, že jsou vojáci na živu, ale že on tomu tak rozuměl. Řekl, že jsme mu neodpověděli s tím, že je toto téma závislé na vyjednávání a že jen já jsem oprávněn k tomu, abych poskytoval detaily o jejich stavu,“ řekl Nasrallah.
Odmítl dále sdělit, zda jsou vojáci stále naživu s tím, že nehodlá dát Izraeli „nic zadarmo“.

24.07.2007 00:00 1